Bakken vol nuttige informatie tijdens Bites & Business

Het was een iets andere Bites & Business dan normaal, maar wederom slurpten de aanwezige ondernemers alle informatie op en deelden ze hun eigen ervaringen. Verschillende sprekers gaven op vrijdag 16 juni in de Broedruimte van Bizztopia uitleg over typische ondernemersonderwerpen.

‘Bites & Business’ wordt georganiseerd door Starters Succes en Bizztopia voor ondernemers uit de gemeentes Oss en Bernheze. Dit keer stonden er meerdere onderwerpen op het programma. Roy Rouwhorst en Jeanine van de Werken van de Rabobank Oss-Bernheze trapten af. Uiteraard ging het onder andere over financieringen. Rouwhorst: “Inderdaad, de richtlijnen zijn de laatste jaren strenger geworden. Bij starters werken we minder vaak met een traditionele financiering, maar wordt er vaker gekozen voor bijvoorbeeld objectfinanciering.” Hij gaf aan dat Rabobank ook bij financieringsvormen zoals crowdfunding en private investors een grote rol kan spelen.

Arbeidsongeschiktheid

Zijn collega Van de Werken ging met name in op de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een rondvraag leerde dat maar een heel klein deel van de aanwezige ondernemers die heeft. “En dat is ook het landelijke beeld. Ik vind dat best vreemd. Waarom verzekeren we een auto van bijvoorbeeld 40.000 euro allrisk, terwijl arbeidsongeschiktheid je gemiddeld 800.000 euro kan kosten?” Ze vertelde over de haken en ogen en de kleine lettertjes bij sommige verzekeraars. Ook ging ze dieper in op de overlijdensrisicoverzekering en manieren om als ondernemer pensioen op te bouwen.

Broodfonds

Ties van Esch vertelde na de pauze iets over een andere manier om jezelf in te dekken tegen arbeidsongeschiktheid: het Broodfonds in Oss. Een groep die inmiddels bijna de maximale grootte van vijftig personen heeft bereikt legt maandelijks geld opzij voor het geval dat één van hen arbeidsongeschikt raakt.

Administratie

Sjoerd Lemstra van OAMKB gaf daarna uitleg over hoe je als ondernemer voordeel kunt halen uit moderne hulpmiddelen voor het doen van de administratie. Door alle processen te digitaliseren is het mogelijk om veel tijd en geld te besparen en tegelijkertijd continu inzicht te hebben in je cijfers. “Ik krijg van sommige ondernemers wel te horen dat ze het jammer vinden dat het opstellen van de facturen hierdoor zo snel gaat. Dat vonden ze juist zo leuk”, zei Lemstra met een knipoog.

Wachtwoorden

Tot slot gaf IT-expert Pieter Pijnenburg van Ppynenburg.nl een aantal handige tips voor het creëren van veilige wachtwoorden. Hij hamerde er stevig op om nooit namen of bestaande woorden in een wachtwoord te gebruiken. Ook adviseerde hij het gebruik van een wachtwoordmanager als KeePass om je wachtwoorden veilig op te slaan zodat je ze niet hoeft te onthouden of, wat nog steeds gebeurt, op te schrijven.