Laat je netwerk voor je werken!

15 september, Bites & Business – Laat je netwerk voor je werken!

De eerste workshop van Starters Succes Oss Bernheze ná de zomervakantie staat in het teken van #DTV. Durf te vragen, ofwel: maak optimaal gebruik van je netwerk om je doelen te bereiken.

Jasper van Wordragen neemt ons mee in de ontstaansgeschiedenis van #DTV. Al in 1929 werd de netwerktheorie beschreven, met als uitgangspunt dat je in 6 ‘stappen’ iedereen op de wereld kunt bereiken. Tegenwoordig is dat, door Facebook of LinkedIn bijvoorbeeld, in 4 stappen. Gemiddeld heeft iedereen 400 (warme) contacten; in 2e lijn heb je dan al 400 x 400 = 16.000 contacten.
We hebben een voorkeur voor warme contacten, maar de kracht van je netwerk is vele malen groter als je ook buiten je eigen cirkel komt. Juist die onverwachte contacten hebben potentie. Want gebleken is dat mensen graag helpen, je graag in contact brengen met iemand uit hun eigen netwerk. Tenminste, als ze weten waarom je hulp nodig hebt.

Nils Roemer, een van de initiatiefnemers van #DTV, was 2 jaar geleden bij Bizztopia. Op inspirerende wijze vertelde hij over de verandering in zijn denken en werkwijze een aantal jaren geleden. Hij besloot geen offertes meer te maken, maar te werken met waardebepaling achteraf. Geld werd minder belangrijk. Veel dingen zijn gewoon gratis te krijgen omdat er overschot is en mensen graag met je delen. Na het bekijken van een filmpje van een TEDx lezen van Nils Roemen in  Bloemendaal  https://www.youtube.com/watch?v=HKpEnhmXM_4 gaan we aan de slag.

We beginnen met elk 5 zaken op te schrijven die we over hebben en die iemand anders kan krijgen, zonder ervoor te betalen.  Ieder leest zijn lijstje op; de andere deelnemers mogen aangeven wat zij daarvan kunnen gebruiken. De echte ‘deals’ kunnen later bij de borrel gemaakt worden.

Daarna gaat ieder zijn verlanglijstje maken. Wat heb je nodig, waar zou de ander je mee kunnen helpen? Dat kan gaan om materiele zaken, maar ook om tips/adviezen. Met het delen van deze verlanglijstjes is geoefend, waarbij het de kunst is te ‘ontvangen’ zonder er een reactie op te geven.

Een nuttige oefening, waarna tevreden en in ontspannen sfeer aangesloten kon worden bij de hapjes en drankjes in de voormalige Pauluskerk.  Een bijeenkomst als deze is voor herhaling vatbaar, met de kracht van het netwerk bij Starters Succes Oss Bernheze en Bizztopia.

Wie meer wil weten over het gedachtegoed en de werkwijze van #DurfTeVragen kan het werkboek gratis downloaden https://www.denkproducties.nl/durftevragen-nils-roemen