Een PRCHT-ige Bites & Business

Vorige week donderdag mochten we genieten van een leerzame én leuke Bites & Business! Bij het workshopgedeelte leerde Janneke Kierkels van PRCHTons over de verschillende elementen waaruit we bestaan. En hoe we die zo effectief mogelijk kunnen gebruiken.

Tijdens het kennismakingsrondje formuleerde iedereen een dilemma. Bijvoorbeeld: ‘ik vind het moeilijk om neete zeggen,” ‘ik heb een idee, maar mijn omgeving maakt me hierover erg onzeker’ of ‘ik vind het moeilijk om keuzes te maken.’

Transactionele Analyse

Daarna bespraken we kort de Transactionele Analyse, kortweg TA. Dit is een theorie over gedrag en communicatie die je helpt om jezelf en anderen beter te begrijpen. Volgens TA reageer je altijd vanuit één van je drie ergotoestanden: Ouder, Volwassene of Kind. Sommige van deze posities, stukjes van jezelf, zijn naar achteren geschoven. Bijvoorbeeld de zelfstandig denkende en handelende volwassene.

In de praktijk brengen

Na deze uitleg gingen we uiteen in twee groepen. We bogen ons over “het is weer niet gelukt- oefeningen. Om de beurt zeiden we deze kreet vanuit een andere rol. Dit leverde heel wat hilariteit op! En uiteraard was het echt een eye-opener: ‘t maakte ons inzichtelijk hoe je in elke situatie op verschillende manieren kan reageren.

Foto-opdracht

Een volgende opdracht was om out-of-the-box een oplossing te bedenken voor het dilemma van een ander. Tot slot besloten we de workshop met een leuke foto-opdracht. Er kwamen een twintigtal foto’s op tafel, waarvan je er één mocht uitkiezen die typerend was voor jouw probleem.  Het verhaal bij de gekozen foto vertelde je vervolgens aan de groep.

Al met al een zeer interessante bijeenkomst met erna lekkere bites!