Kennisontbijt over ‘magere tijden’

Eergisteren zaten we rondom een goedgevulde ontbijttafel voor het Kennisontbijt.

Onderwerp van gesprek was deze keer: ‘hoe om te gaan met perioden waarin je niet kunt werken.’ Verzekeren of niet?

Na een uitgebreid kennismakingsrondje trokken we van start. Walter Drijvers, voorzitter van het eerste Osse Broodfonds, leidde het gesprek in. Hij kwam goed beslagen ten ijs en nam ons tot in de details mee in de mogelijkheden om je als ondernemer te verzekeren. De revue passeerden onder andere verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid, beroepsaansprakelijkheid, werkeloosheid en rechtsbijstand.

Alternatieven

Wel kleven er een aantal nadelen aan verzekeringen. Zo liggen de premies behoorlijk hoog en word je niet altijd toegelaten. Heb je bijvoorbeeld een ziekteverleden? Dan is een reguliere AOV onbereikbaar voor jou. Daarom kwam Walter ook met 2 alternatieven op de proppen:

  • Gewoonweg geld opzijzetten voor ‘magere tijden’;
  • Je aansluiten bij een Broodfonds.

Broodfonds

Wat is een Broodfonds? ‘Dat is een groep ondernemers die elkaar financieel ondersteunen bij arbeidsongeschiktheid,’ legde Walter uit. Verspreid over het hele land zijn er bijna 400 fondsen. Sinds 2016 kent ook Oss er één: Ons Samen Sterk (OSS). Ieder broodfonds bestaat uit 20 tot maximaal 50 personen. Dit betekent dat het ook vol kan zitten. Er geldt een toelating: een ander lid moet jou aandragen. Je moet minimaal 2 jaar ondernemen en iedere maand een bedrag storten (maximaal €111). Krijg je een ongeluk of word je ziek? Dan krijg je na 30 dagen een schenking die maximaal 2 jaar duurt.

Het onderwerp leidde tot mooie discussies en nieuwe inzichten. Vrijdag 26 oktober is de volgende editie over ‘balans tussen werk en privé.’