Interessante bites & business met breintraining voor ondernemers

Op 15 april was het de beurt aan Rick de Jong, bekend van het Europees record pi-reciteren, om ondernemers te vertellen hoe het gebruik van ons brein te optimaliseren. Tijdens de workshop ging hij in op de belangrijkheid om snel naar oude kennis te kunnen ‘grijpen’ om die met nieuwe kennis te combineren. Daar is ons werkgeheugen belangrijk voor. Daarbij moet je impulsen onderdrukken om gefocust te blijven… De 25 deelnemers luisterde aandachtig naar zijn technieken.

Interessante bites en business met breintraining voor ondernemers

Onthouden

Zo liet Rick de deelnemers een oefening doen. Hij noemde 20 willekeurige woorden op die de aanwezigen moesten onthouden, beginnend met het woord ‘keukentafel’. Daarna hield hij een kort gesprekje, waaronder hij o.a. vroeg wie het belletje van een telefoon had gehoord… De meesten niet, dat is pas focus! Daarna moesten de aanwezigen de woorden reproduceren, ook nog een in de juiste volgorde. Een enkeling kwam boven de 12 woorden uit.

Oefening baart kunst

Rick vervolgde zijn workshop met een korte uitleg over de werking van het brein, waarbij hij meteen al opmerkte dat de deelnemers niet alles hoefde te onthouden. Dat werd door velen begroet met een “O, gelukkig!” Tijdens zijn uitleg vertelde Rick over het lange- en korte termijn geheugen en dat de ‘hypocampus’ verantwoordelijk is voor de overdracht van informatie. Wist jij bijvoorbeeld dat de linkerkant van ons brein de rechterkant van ons lichaam aanstuurt en andersom? In onze linkerkant bevindt zich het analytisch vermogen, taal rekenen enz. De rechterkant van ons brein bevat meer onze creatieve kant: ritme, muziek, beelden enz.

Breintraining

Het spreekt vanzelf dat ons brein het beste werkt door beide kanten te combineren. Om dit te leren, deden de deelnemers een nieuwe oefening. Op het scherm was een tekening van het lichaam van een man geprojecteerd. Daarbij kregen de deelnemers een aantal, op het eerste gezicht vreemde voorwerpen, en een kapstok om die op te hangen, ook wel het menselijk lichaam. Zo moesten de deelnemers een braadworst en een glas port plaatsen. Ze begonnen bij het hoofd en eindigden bij de voeten. En zo volgde nog meer producten! Uiteindelijk bleek dat de aanwezigen de lidstaten van de E.U. hadden geplaatst. Braadworst staat voor Duitsland en een glas port voor Portugal enz. Dat voor jezelf herhalend, helpt je om die landen te reproduceren. Herhaal je dit dagelijks, nestelt het zich in je lange termijn geheugen.

De aanwezigen waren na afloop ontzettend te spreken over de workshop. “Het is zeer zeker de moeite waard om geheugentechnieken in te zetten naast je ondernemerskwaliteiten. Nog beter, maak er een kwaliteit van!” zei een van de deelnemers.

De bijeenkomst gemist, maar wel benieuwd? Bekijk dan de foto’s op de Facebookpagina van StartersSuccesOss!