Lekker en drukbezocht kennisontbijt

Eergisteren was in één woord: geweldig! Een 5-sterren-ontbijt plus een overvolle tafel creëerden de perfecte setting voor het maandelijkse kennisontbijt.Onderwerp van het levendige gesprek was balans tussen werk en privé.

Hoe plan je vrije tijd in combinatie met je onderneming in? Wanneer neem je vrij of ga je op reis? Een goed voorbereide Annelies van Es leidde het tafelgesprek in. Als activiteitenbegeleider voor ouderen weet zij hoe belangrijk het is om af en toe een dag vrijaf te nemen.

‘Nee’ zeggen belangrijk

Een belangrijke eerste stap is ‘nee’ zeggen. Dit helpt je bij het plannen van je eigen vrije tijd. Neem eens een ‘nee-dagje’ en zeg ‘nee’ tegen alles wat op je pad komt. Wat levert het je op om een keer niet gelijk te doen wat er van je verwacht wordt? Ontzettend veel! Je geeft jezelf ruimte. Heerlijk, toch?

28 tips voor hogere productiviteit en meer vrije tijd

Vervolgens legde Annelies haar lijst van 28 punten op de tafel die volgens haar uiteindelijk zorgen voor een betere life-business balans. Een greep uit de tips:

  • Focus je op tijd die je wel hebt in plaats van tijd die je niet hebt
  • Probeer afspraken zoveel mogelijk aansluitend aan elkaar te plannen. Zo heb je tussendoor niet teveel lege tijd waarin je niets kunt doen.
  • Heb je tussendoor wel tijd over? Dan is het misschien een optie om bij de laatste afspraak te vragen of er even een ruimte is waar je kunt werken. Natuurlijk kun je ook van de mogelijkheid gebruikmaken om even te ontspannen door bijvoorbeeld een rondje te wandelen. Dat zorgt voor ruimte in je hoofd en wellicht krijg je dan prompt nieuwe, creatieve ideeën.
  • Laat je niet teveel afleiden door de e-mails. Dit kun je doen door piepje van inkomende mail uit te zetten of in je systeem aan te geven dat de mail maar 1x per zoveel tijd binnenkomt.
  • Plan vrije tijd voor je zelf in; zet dit duidelijk in je agenda.
  • Als je partner zeer belangstellend is en graag over jouw werkzaamheden praat, maak dan de afspraak dat je hier een bepaald tijdstip voor gaat zitten. Dan kun je het werk pas echt loslaten als je samen iets gaat doen.

Next time

Het volgende ontbijt is op 28 november en gaat over focus houden. Paul Parqui is dan gespreksleider.